Het oude gedachtegoed versus het nieuwe gedachtegoed

Door de jaren heen zijn de verschillen tussen het oude gedachtegoed en het nieuwe gedachtegoed duidelijker zichtbaar geworden.

Meer en meer spreek ik mensen die gevoeliger zijn dan de oude denkers. Als ik ze in een begrijpelijk hokje zou moeten stoppen worden deze mensen Nieuwetijdskinderen genoemd.

Een aantal kenmerken en steekwoorden die passen bij de Nieuwetijdsenergie zijn : samenwerking, gelijkwaardigheid,overvloed, meesterschap, zelf verantwoordelijkheid nemen,liefde, natuur,eenheid,medezeggenschap, onvoorwaardelijke liefde voor zelf en anderen.

Wat wordt er verstaan onder oude gedachtegoed ?

Een aantal kenmerken en steekwoorden die hier goed bij passen zijn: afhankelijkheid, controle,macht, angst,onzekerheid, ‘alles volgens de regels moeten doen’, hiërarchie binnen gezin en werkveld, het eren en gehoorzamen, status, geld als machtsmiddel, de  ‘ voor wat hoort wat ‘ gedachte , vooroordelen, goedkeuren en afkeuren.

Ik ben dankbaar om steeds meer ‘Nieuwetijdsmensen’ te mogen spreken en ze te assisteren in hun bewustzijnsgroei!

Wat opvallend is, is dat elk van deze personen op zijn/ haar eigen manier moeilijkheden ervaart binnen hun gezinssituatie of op het werkveld.

Aan de ene kant begrijpelijk omdat de visies nogal verschillen. Vaak zijn mensen die in de jaren 50 geboren zijn (of eerder) gewend om vanuit de visie te leven “to honor and to obey”. Dat is hoe men opgroeide : de leraar vertelde iets in de klas , dat moest men uit het hoofd leren en opdreunen, er was geen ruimte voor eigen inbreng. (voorbeeld)

Nieuwetijdsmensen zijn gewend om vanuit een andere visie te kijken, iets waar de indigokinderen (*uit de jaren ’70 ) al op jonge leeftijd moeite mee hadden. Hun visie (en ook de visie van de nieuwetijdsmensen die later geboren zijn) stond haaks op het klakkeloos aannemen van informatie van bijv. ouders of school.

Het waren / zijn mensen die door ervaringen en eigen wijsheden veel leren over zichzelf en anderen. Toch is het voor veel mensen in de maatschappij nog niet helemaal duidelijk en zichtbaar dat die verschillen er zijn.

De manieren van lesgeven zijn inmiddels veranderd, er wordt vanuit groepsprocessen geleerd, iets wat al een grote vooruitgang is.

Wat vaak voor de nieuwetijdsmensen een worsteling is, is als ze hun eigen voorkeuren, wijsheden willen delen met de naaste omgeving. In de bewustzijnsgroei gaan mensen nl meer en meer hun eigen ‘zijn’ ontwikkelen, eigen keuzes maken. Het is opvallend dat juist ‘de nieuwetijdsmensen’ vaak opgroeien in een systeem waar vaak nog de oude gedachtestructuren aanwezig zijn.

Dit levert dan de nodige confrontaties op tussen beide partijen en visies. Het doel? Het oude systeem voldoet niet meer, het is tijd voor veranderingen, maar niet iedereen staat daarvoor open. Vaak zijn de nieuwetijdsmensen zich er niet van bewust dat ZIJ aan het oude systeem kunnen laten zien dat er andere mogelijkheden zijn, dan vast te zitten aan beperkende gedachten.

Toch zijn er veel ouders die hun kinderen tot een bepaalde hoogte de vrijheid geven om zichzelf te ontwikkelen en te ontdekken. Door het erkennen van de kwaliteiten heeft men meer mogelijkheden om nog meer en verder te groeien.

Ik schreef eerder ook over de nieuwetijdsenergie : blog over de veranderingen in bewustzijn 

en nieuwetijdsenergie van 2012

Ten slotte : we zijn allemaal mensen, ieder op zijn eigen pad aan het leren, oude pijnen aan het verwerken en transformeren. Toch kunnen we alleen maar met elkaar in verbinding staan als de band op eerlijkheid en gelijkwaardigheid gebaseerd is. Natuurlijk zijn er regels waar een ieder zich aan dient te houden, maar een gezonde basis door een ander te waarderen is waar respect begint!

Namaste,

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Wil je op updates over de diensten die ik aanbied,de podcasts kunnen beluisteren, enz? geef je emailadres en je krijgt het in je mailbox!Workshops en sessies doe ik ook 1 op 1! Toe aan spirituele verdieping?je hoeft niet te wachten totdat ik iets organiseer, contact me and we'll make it happen. Namaste

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

ik gebruik je emailadres nooit voor andere doeleinden. Je kan je elk moment uitschrijven :)! (mijn wens is wel om je langer te verwelkomen en van dienst te zijn! )

4 Comments

4 Replies to “Het oude gedachtegoed versus het nieuwe gedachtegoed”

 1. Blijf moeite houden met al die termen zoals indigo kinderen, nieuwe tijdskinderen etc. Wordt je weer in een hokje gestopt en moet je weer aan bepaalde verwachtingen voldoen. Typisch iets wat behoort bij het oude gedachtegoed. Wie heeft het recht om een ander beoordelen/in te delen in wat hij of zij is? Kijk naar je zelf zou ik zeggen.

 2. Heya Jael,

  Precies wat je hierboven omschrijft is een onderdeel van mijn gedachten over het ‘hokjes’ denken. Dat is ook de reden waarom ik dit onderdeel nooit eerder op die manier heb benoemd.

  Reden voor mij om hierover te bloggen en wel een naam te geven is omdat ik in mijn omgeving heel duidelijk de verschillen begin te zien en aan mensen mag uitleggen hoe sommige dingen in elkaar zitten. En om het begrijpelijk te maken (om woorden te gebruiken) ontkom ik daar niet aan.

  Dank je wel voor je eerlijkheid 🙂

  Een leuke site waar ik eerder vaak kwam en waar veel informatie op staat : http://www.nieuwetijdskind.com

 3. Je omschrijft het juist denk ik wat de pedagogische vrijheid die kinderen, maar ook volwassenen, tegenwoordig hebben in het zelf ontdekken en vormgeven van hun eigen ontwikkeling.
  Maar wat een weg hebben we nog te gaan denk ik wel eens! Als mensheid staan we nog echt in de kinderschoenen vind ik.

  Boeiend wat je schrijft over oud en nieuw gedachtegoed. Ik vraag me af of dit verschil in wat in je blog wordt omschreven al niet al heel oud is. Ik vraag me wel eens af of dit nieuwe van de New Age, of nieuwe tijds kinderen, al niet al zo oud is als onze oudst bekende beschavingen.

  Niettemin is het volgens mij, zoals je eigenlijk ook al aangeef in je ertikel, van belang om deze twee krachten in onze wereld en in onszelf te erkennen. Er is een kracht die ons naar puur materiele genoegdoeningen trekt. Naar macht en egoïsme. En er is een kracht die we liefde noemen. Een onvoorwaardelijke liefde, die spiritueel te noemen is.

  Ik denk dat de mensheid, naast alle stemmen van tv, mode, status, werk, druk druk druk…. , belang heeft bij een stem in de maatschappij die iets zegt en laat zien van een liefdevolle en spirituele levensstijl.
  Goed voorbeeld doet goed volgen.

 4. Hey Arno 🙂

  Dank je wel voor je punctuele reactie. Ik kan me helemaal vinden in wat je schrijft over ‘new age en eeuwenoud’ , ik kom ook steeds meer tot het besef dat woorden soms zo te kort schieten om bepaalde dingen te omschrijven.

  De interpretatie van woorden verschilt per persoon. Aan de ene kant snap ik wat je zegt, ‘kinderschoenen’ . Aan de andere kant zie ik de beweging ook meer, wellicht omdat ik een aantal jaren buiten de standaard maatschappelijke flow leef?

  Het klopt wat je schrijft, ik kreeg eerder ook een reactie van iemand die precies hetzelfde noemde, zich gevangen voelde in het moeten en de materie, en daardoor meer het gevoel kreeg van zichzelf af te staan.

  ik zal zien of ik een passende oplossing kan creëren, in de vorm van een evenement. i am working on it 🙂

  Namaste

inspirerend?toevoegingen?interactie? welkom!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: