” De kracht van Hoogsensitiviteit “

Vrijdag 13 oktober 2017 vond het eerste HSP Congres plaats. Ik keek er al maanden naar uit, helemaal omdat ik erg benieuwd was welke sprekers er zouden zijn, hoe de dag zou verlopen en vooral ook of ik er iets van zou kunnen leren. Ik hou ervan om te leren en mezelf ontwikkelen, zowel op het gebied van ondernemerschap als persoonlijke ontwikkeling. Dat komt dan ook weer ten goede van de mensen die op mijn pad komen. Winst mag gedeeld worden toch? 🙂 . Ook wou ik even aftasten in hoeverre ik volgend jaar als ondernemer daar aanwezig zou zijn (met een kraampje). Er was daar namelijk ook ruimte voor ondernemers om hun onderneming te promoten.

Er zijn genoeg boeken, coaches en blogs/vlogs en andere informatie over hsp, hooggevoeligheid, hoogsensitieve mensen en hun kenmerken te vinden. Wat is dan de meerwaarde van zo een congres? Naast meer bekendheid in de verschillende sectoren was het voor mij :Juist ja: verdieping.

Het congres vond plaats in Bussum. Makkelijk te bereiken met openbaar vervoer.Het was een aardig vol programma waarbij de inschrijving startte om 09.15 en tot 18.00 een helder programma was neergezet. Na de inschrijving was er gelegenheid om even wat te drinken en te netwerken. Het programma startte met een voorstelronde en vragenronde van nationale en internationale experts op het gebied van hoogsensitiviteit.

Dhr Pluess, Mevr. Acevedo en Mevr van Hoof (vlnr) en de Dagpresentatrice . Fotocredits Jolanda van Groningen

 

Dit waren onder andere Dr. B. Acevedo (psycholoog en werkzaam bij de Universiteit van Californië), Dr. M. Pluess (psycholoog, Queen Mary University of London ) en Prof. Dr Elke van Hoof (klinisch psycholoog Universiteit Brussel). Zij gaven elk nog een lezing over hun onderzoeksresultaten. Mevr. Acevedo richt zich voornamelijk op hsp en liefde/relaties, Dhr Pluess richt zich zich op de biologische effecten en werkwijze van hsp en mevr. Elke van Hoof richtte zich voornamelijk op hsp op de werkvloer.

Ik heb ervan genoten om in hun kennis, inzichten en ervaringen te baden. Naast hun professionele en wetenschappelijke achtergrond waren een paar van hen zelf ook hoogsensitief zodat het ook een verdiepend tintje kreeg. Dit is een vlogje van Elke van Hoof :

Wat ik opmerkelijk vond en tegelijkertijd ook bevestigend was dat dhr Pluess benoemde hoe aangeboren HSP en niet aangeboren HSP (later ontstaan) anders reageren op dezelfde soort prikkels en hoe belangrijk het is om mensen die dit hebben op een andere manier te benaderen dan mensen die deze eigenschap niet hebben.

Mevr. van Hoof kon heel goed uitleggen en vertalen hoe hspers op de werkvloer functioneren en hoe belangrijk sfeer en erkenning een rol speelt in de kwaliteit van het functioneren van hspers.

Naast deze lezingen hadden we mogelijkheid om ons aan te melden voor twee workshops en deze te volgen. Mijn eerste keuze ging over hooggevoelig ondernemerschap. Was wel aardig maar echte eyeopeners heb ik niet ervaren…dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ik al een aardige basis had gelegd op dat gebied.

De tweede workshop werd gegeven door een arts : Sytze Koopmans en dat ging over Hoogsensitiviteit en differentiaaldiagnostiek. Als psychiatrisch verpleegkundige mochten wij ons nooit ‘ officieel ‘ bezighouden met diagnoses stellen. Ik vond het hier wel aardig om aan de hand van een casus praktisch te kunnen zien wat voor overeenkomsten mensen met HSP en andere diagnoses hebben en hoe dit met elkaar verward kan worden…Er waren veel psychologen,een aantal orthopedagogen en ondernemers in deze workshop aanwezig. Ik moest denken aan de jaren dat ik in de psychiatrie werkte en ook al had opgemerkt dat veel van de mensen die opgenomen waren, zeker HSP waren / zijn. Ik hoop van harte dat er meer bekendheid binnen de psychiatrie komt over dit thema want zolang de psychiatrie alleen maar blijft geloven in de DSM en medicijnbehandeling, krijgen deze mensen onvoldoende begeleiding om te leren met zichzelf, informatieverwerking en hun grenzen om te gaan !

Aan het einde van deze workshop  had ik genoeg informatie te verwerken en ben daarom  ook eerder weggegaan. Wel aardige mensen gesproken tijdens de netwerkmomentjes dus ik kijk met een tevreden gevoel terug naar deze dag. Volgend jaar ben ik er ook bij…met een stand ? Nee, ik vind het veel  leuker om actief deel te nemen aan het congres en te netwerken op een natuurlijke manier. Naast de ‘ professionele ‘ interesse vind ik het ook persoonlijk een verademing.

Wat misschien ook wel aardig is om te vermelden is dat er accreditatiepunten verkrijgbaar waren voor opleidingsinstituut voor psychologen en leraren. Zeker geen zweverige praat zonder concrete en praktische / wetenschappelijke informatie.

In mijn jongere jaren merkte ik aan mezelf niet dat ik anders / intenser reageerde op veranderingen, tegenslagen, stressituaties. In de loop van de jaren was ik me daar meer bewust van geworden en heb daardoor ook kunnen werken aan deze eigenschap ; van belemmering naar innerlijke kracht. Naast eigen ervaringen heb ik ook hsp vrienden (tja, je trekt aan wat je bent 🙂 ) en ook klanten met hsp weten de weg naar mij toe te vinden. Wil je meer weten over de NPMDT workshops en coaching die ik faciliteer? Lees dan meer hierover op mijn website sattva chandra 

gesprekje met Tony Verhey. Fotocredits : Jan Hogema

 

Herken jij jezelf ook in de kenmerken van HSP ? hoe is jouw ervaring / beleving van het verwerken van prikkels? ik hoor / lees je graag! Namaste

 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Wil je op updates over de diensten die ik aanbied,de podcasts kunnen beluisteren, enz? geef je emailadres en je krijgt het in je mailbox!Workshops en sessies doe ik ook 1 op 1! Toe aan spirituele verdieping?je hoeft niet te wachten totdat ik iets organiseer, contact me and we'll make it happen. Namaste

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

ik gebruik je emailadres nooit voor andere doeleinden. Je kan je elk moment uitschrijven :)! (mijn wens is wel om je langer te verwelkomen en van dienst te zijn! )

No Comments

inspirerend?toevoegingen?interactie? welkom!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: