Lichtwerkers en de connectie met de ‘ duisternis ‘

Vorig jaar was de planeet Saturnus erg in beeld en ook deze periode van het jaar (januari) zijn er veel planeten die in het teken staan van Steenbok. Saturnus is de ruler daarvan. Met deze planeet worden we allemaal gewezen op verantwoordelijkheid nemen, serieus naar je leven kijken en het opbouwen van een solide toekomst, daarnaast is deze energie een sober, ernstig en realistische.

Verantwoordelijkheid nemen voor je leven is iets dat veel mensen aardig op orde hebben op het materiële vlak, hier in Nederland heb je sociale voorzieningen, mogelijkheden om te werken en de materiële middelen zijn volop aanwezig. Daar waar mensen moeilijkheden ervaren met het rondkomen, zijn er instanties die hulp aanbieden..Wat leven we eigenlijk in een land dat veel mogelijkheden kent als het gaat om hulp bij verschillende zaken *(mijmerde ik een tijdje geleden over toen ik het besef kreeg hoe anders het gesteld is in landen die minder voortvarend zijn op dit gebied).

Verantwoordelijkheid nemen voor je gedrag komt ook wel aardig in beeld in interacties met de omgeving. Vanuit welk motief doe je wat je doet? En welke (onbewuste) verwachting zit daarachter? Daar waar je je niet bewust bent van bepaalde patronen, helpen de interacties met de buitenwereld je soms een handje mee om dit op te helderen.

Hoe zit het eigenlijk met verantwoordelijkheid nemen voor je emoties, gevoelens, (onbewuste) gedachten? Hebben we als mens ook een duistere kant, of anders gezegd ‘ duisternis ‘ in jezelf? En zo ja hoe ga je daarmee om?

In het Hindoeïsme wordt er ook gesproken over duisternis. Kenmerkend voor meerdere religieuze feestdagen is de overwinning van het licht op de duisternis..Je kan dit op verschillende manieren opvatten en ik ben zelf heel erg benieuwd naar jullie opvatting van de duisternis..wat betekent dat voor jou? welke associatie heb jij erbij?

Op het spirituele pad willen mensen zo veel mogelijk met lichte energie bezig zijn, met Liefde en Licht. Toch kan de ‘ duisternis ‘ niet bestaan zonder de tegenhanger. Om het leven in zijn/haar volledigheid te kunnen omarmen en waarderen, is het  ook ‘ nodig ‘ om geconfronteerd te worden met de minder leuke kanten van bijv. een persoon, situatie, jezelf of onderdeel van het leven?

Het is heel mooi om over licht en liefde en mooie termen te spreken .  Het is nog mooier om de duisternis te erkennen als deel van het bewustzijnsveld. Mag je als lichtwerker ook mens zijn? Aan jezelf werken en jouw ” duisternis ” naar voren laten komen zodat je dit kan transformeren? Of betrap jij jezelf erop dat je alleen in je ” love en light ”  energie mag zijn?

Er is een mooi gebed in het Hindoeisme dat zegt asato mā sadgamaya tamasomā jyotir gamaya mrityormā amritam gamaya Oṁ śhānti śhānti śhāntiḥ , waaronder ook een zin is omschreven ‘ leid me van het donker (duisternis) naar het licht ‘ . In dit geval wordt ‘ duisternis ‘ als onwetendheid gezien. ” help me van onwetendheid naar alwetendheid’ . Het is zo een kort gebed maar weerspiegelt ook heel goed de tegenstellingen te zien zijn. (je kan op de link klikken voor de betekenis).

In de mythologieën van de verschillende godsdiensten is dit terug te vinden . Daar waar de hemel is, Goden/ Godinnen licht en liefde voorstellen, is er een andere kant die de tegenhanger voorstelt, de slang in de boom bijv. bij Adam en Eva, De hel , demonen. Het zijn allemaal omschrijvingen van dat wat we minder aantrekkelijk en leuk vinden omdat dat ook een schaduwzijde laat zien. Maar Ying kan ook niet zonder Yang :). Duailiteit ervaren we tot een bepaalde hoogte om ons inzicht te geven in de tegenstellingen . Daar waar ‘ slechte mensen ‘ zijn, zit er ook iets goeds in ze. Daar waar lichtwerkers hun aandacht zoveel mogelijk ook richten op ‘love and light ‘ kan er ook een afgewezen innerlijk kindje aandacht nodig hebben dat bijv. stampvoetend kan schreeuwen als het geen aandacht krijgt.

Daar waar we soms niet kunnen begrijpen hoe de wereld of mensen in elkaar zitten, kunnen we , ipv te vloeken in de duisternis, ook een kaars aansteken.  En is er iemand die zijn/haar duisternis toont, geef het ruimte en besef dat ook dit soms nodig is om een andere wending te manifesteren. Schaduwkanten zijn niet zomaar ontstaan. Hoewel je gedrag kan afkeuren en het niet eens hoeft te zijn met de keuzes van de ander, de eerste basis in verbinding met Jezelf en anderen betekent vanuit liefde zien wat er gebeurt. Vanuit liefde mededogen en compassie tonen voor jezelf, die minder leuke kanten die er kunnen zijn. Dat maakt de mens compleet.

Dit een groot thema, die ik slechts even kan aanraken in zo een blog, maar wellicht is het net genoeg om je hiermee van dienst te kunnen zijn :).

Namaste

Ps kan ik iets voor je betekenen? Voel je vrij om contact op te nemen en ik neem z.s.m. contact met je op .

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Wil je op updates over de diensten die ik aanbied,de podcasts kunnen beluisteren, enz? geef je emailadres en je krijgt het in je mailbox!Workshops en sessies doe ik ook 1 op 1! Toe aan spirituele verdieping?je hoeft niet te wachten totdat ik iets organiseer, contact me and we'll make it happen. Namaste

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

ik gebruik je emailadres nooit voor andere doeleinden. Je kan je elk moment uitschrijven :)! (mijn wens is wel om je langer te verwelkomen en van dienst te zijn! )

No Comments

inspirerend?toevoegingen?interactie? welkom!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: