Over Zelfverantwoordelijkheid, Vrije wil en Vrijheid

Voorgaande blogs gingen al voor een deel over zelf verantwoordelijkheid nemen. Dat is een voorwaarde om in je eigen kracht te komen en je eigen licht te stralen. Ik noemde in de blog Over Zelfwaardering en zelfverantwoordelijkheid al de drie verschillende onderdelen waaruit een ziel bestaat. De mannelijke energie, de vrouwelijke energie en het innerlijke kind. Het gaat om de balans en eenheid tussen deze onderdelen.

Herhaling:

De mannelijke energie staat voor verantwoordelijkheid nemen, praktisch en oplossend, buitenwereld gericht, actieve energie, fysieke kracht ( ‘ ik doe’)

De vrouwelijke energie staat voor het ontvangende, gevoelens, intuïtie, verzorgende en innerlijke aspect ( ‘ ik voel en ontvang’)

Het innerlijk kind energie staat voor zorgeloos, speels, innerlijk vrij voelen om zichzelf te zijn , bewegelijk, avontuurlijk, spontaan ( “ik ben volledig aanwezig in het hier en nu”).

Als er ergens in de ontwikkeling van de ziel een tekort is ontstaan, probeert het ego dit tekort te compenseren. De ego vindt het heerlijk om zich op de buitenwereld te richten en de aandacht naar het uiterlijke te verleggen, in plaats van het innerlijk.

Bij disbalans gebeurt er het volgende:

De mannelijke energie staat voor verantwoordelijkheid nemen, praktisch en oplossend, buitenwereld gericht, actieve energie, fysieke kracht ( ‘ ik doe’)

– Disbalans: ‘Het is de schuld van die persoon / die situatie”

De vrouwelijke energie staat voor het ontvangende, gevoelens, intuïtie, verzorgende en innerlijke aspect ( ‘ ik voel en ontvang’)

– Disbalans: “ik voel me onzeker’

Het innerlijk kind energie staat voor zorgeloos, speels, innerlijk vrij voelen om zichzelf te zijn , bewegelijk, avontuurlijk, spontaan ( “ik ben volledig aanwezig in het hier en nu”).

– Disbalans: ‘ ik wil geen verantwoordelijkheid nemen, ik ‘moet’ niets “

(natuurlijk kan het ook op andere manieren zichtbaar worden, ik noem slechts voorbeelden voor de beeldvorming)

Dit is een onderdeel van een vluchtmechanisme om pijn, verdriet en andere emoties te vermijden. Als de aandacht namelijk op de buitenwereld gericht is, hoeft men namelijk zelf geen verantwoordelijkheid te nemen voor een situatie of emoties die ontstaan zijn.

Wat de ego energie nooit zal vertellen is dat healing en innerlijke kracht pas ontstaat als de emoties de kans hebben gekregen om ervaren te worden.  Dat is het onderdeel wat betrekking heeft op verantwoordelijkheid nemen voor de onverwerkte pijn, het onverwerkte verdriet. Het is de schakel naar het innerlijke kind en de vrouwelijke energie.

Het ego is er een ster in om die emoties op de achtergrond te drukken zodat het lijkt alsof ze niet bestaan. Het is de vrije wil van een ziel om ervoor te kiezen wanneer de healing/ transformatie plaats zal vinden.

Wil, wat is dat eigenlijk?

De wil is een onderdeel die de identiteit gebruikt om iets in de buitenwereld neer te zetten. Het is een handig instrument om te gebruiken als motivatie. Alle instrumenten die de identiteit gebruikt, kunnen ook door het ego gebruikt worden. Het verschil daarin is de uitwerking ervan in de buitenwereld.

be creative and focus on what you want, but dont get attached!

De ego energie is namelijk geneigd om de wil door te drukken ten koste van de wil van het Universum. Niet zo raar eigenlijk omdat het ego geen verbinding heeft met de gevoelsenergie.

Vrijheid, wat is dat eigenlijk?

Het woord vrijheid kan op verschillende manieren opgevat worden. Het wordt vaak gebruikt als tegenhanger van het woord ‘onvrijheid’ / gevangenschap.

Dit kan ook in verschillende vormen aanwezig zijn. Terug te komen op de ego energie. Het is een energie die gebaseerd is op geconditioneerde gedachten en angsten. Het is een soort innerlijke creatie van een gevangenis. Hierin kan de ziel (die allesomvattend is dus altijd vrij) gevangen gehouden worden.

Vrije Wil wat is dat dan?

Over het algemeen heeft ieder individu de keuzevrijheid om zijn/ haar leven op zijn/ haar eigen manier in te richten. Dit heeft niet alleen te maken met de bewuste keuzes, zoals een opleiding, kleur auto etc etc. Deze vrije keuzes hebben ook te maken met het aangaan van ervaringen, het ontkennen ( of juist aangaan) van bepaalde lessen en van zielsgroei.

Dit is de reden waarom veel mensen ‘onbewust’ leven, genoegen nemen met het uiterlijke (schijn) wereldje waarin ze leven.

De combinatie van zelfverantwoordelijkheid en vrije wil

Vrije wil heeft niets te maken met leven als een ‘ongeleid projectiel’. Onder de naam van vrije wil zijn er grote oorlogen gevoerd en veel misdaden, overtredingen ten koste van de wil van het Universum!

De ego energie heeft de neiging om ‘de vrije wil’ te gebruiken als excuus om geen verantwoordelijkheid te nemen voor het leven van de ziel.

De ziel is verantwoordelijk voor de lessen die het aangaat, hoe om te gaan met pijn, verdriet, leuke situaties en uitdagingen. De identiteit / ego energie vindt het uiterlijk erg belangrijk. Voor de ziel is het innerlijke het belangrijkste. Daarbij is zelf verantwoordelijkheid nemen een groot onderdeel van de lesstof.

Dit innerlijke / bezielende is de verbinding tussen alles en iedereen. Dit kan strubbelingen met zich mee brengen. Als twee personen een verbinding aangaan, waarbij de ene persoon weigert om innerlijk (bezielend) te groeien, kan dit voor moeilijke situaties zorgen in een relatie.

Ook het motief om een verbinding/ relatie aan te gaan is  iets wat een relatie juist kan versterken, of kapot kan maken. Als de keuze is ‘ik ga een relatie aan omdat ik niet alleen wil zijn’ is de kans groot dat de relatie gebaseerd is op ego energie. Dit brengt zeker de nodige lessen met zich mee in zo een relatie en de kans is dan ook klein dat vervullend is.

Juist in verbindingen (hartsverbindingen) met elkaar, kan men groeien, leren en werken aan zichzelf. Het is de vrije wil om te kiezen voor een ander moment, maar de gevolgen hebben niets te maken met de vrije wil. Elke keuze heeft een gevolg, zelfs geen keuze maken kan gevolgen hebben voor de uitkomst.

De wil van het Universum:

Alles bestaat uit energie, woorden, gedachten, internet etc:) De individuele ziel is verbonden met een zielengroep. Deze zielengroep is weer verbonden met andere zielengroepen en dimensies. Dit is allemaal ontstaan uit de bron.

De ene groepering noemt de bron ‘God’, de andere groepering zegt er ‘Allah’ tegen, weer een andere groep noemt het ‘Brahman”. Alles komt voort en is ontstaan van de Bron:).

De wil van het universum is door de persoonlijke identiteit niet te omvatten. Iedereen heeft wel eens ervaren dat sommige situaties gingen zoals ze gingen. Dat is de wet van het universum.

Het is de bedoeling om vanuit bezieling te leven hier op aarde, prima om de wil te gebruiken om de aandacht te richten, maar het zal altijd gaan zoals het de bedoeling is!

Blessed be en Namaste!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Wil je op updates over de diensten die ik aanbied,de podcasts kunnen beluisteren, enz? geef je emailadres en je krijgt het in je mailbox!Workshops en sessies doe ik ook 1 op 1! Toe aan spirituele verdieping?je hoeft niet te wachten totdat ik iets organiseer, contact me and we'll make it happen. Namaste

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

ik gebruik je emailadres nooit voor andere doeleinden. Je kan je elk moment uitschrijven :)! (mijn wens is wel om je langer te verwelkomen en van dienst te zijn! )

1 Comment

One Reply to “Over Zelfverantwoordelijkheid, Vrije wil en Vrijheid”

inspirerend?toevoegingen?interactie? welkom!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: