Emotionele veiligheid als noodzaak om te groeien

Voel jij je veilig in jouw omgeving?  Veilig om jezelf te zijn? Veilig om te zeggen wat je wilt zeggen en te doen wat je wilt doen? In mijn vorige blog het proces van vernieuwing omschreef ik het proces van het ‘ overgaan’ van de ene situatie naar de andere. Van het ene proces naar de andere en dat loslaten is ook een grote schakel in dat geheel. In dit proces is het meer dan ooit belangrijk om je veilig te voelen om deze processen te doorlopen. Wat bedoel ik precies met veiligheid?

De meeste mensen die met mensen werken kennen de ” piramide van Maslov “. Er zijn al heel veel artikelen hierover geschreven dus wat dat betreft voel ik zelf niet de behoefte om dat zelf ook nog te gaan doen. Ik vond een mooie uitleg op deze site . (de linken openen op een andere pagina dan deze zodat je dit artikel nog bij de hand hebt straks 🙂 ). Groei vindt plaats in alle gebieden, tenminste als je er zelf aan werkt en de mogelijkheden krijgt om er iets mee te doen. Ik richt mij in deze blog vooral op emotionele en spirituele groei.

Daar waar men in de kindertijd afhankelijk is van de ouders en datgene wat zij geven om een veilige basis te bieden, is het in het volwassen leven de bedoeling dat men daar zelf de verantwoordelijkheid voor neemt. De (vroege) relatie met je ouders is vaak de basis voor de relaties die je met jezelf hebt EN de relatie met je omgeving. Juist in de kindertijd is een emotionele veilige basis de noodzaak om jezelf emotioneel te ontwikkelen en veilige verbindingen met anderen te creëren. Als hier ergens een tekort is ontstaan, wordt er in het onbewuste een ongezond patroon gecreëerd waardoor je in je latere leven problemen kan ervaren met je emoties en gevoelens, hoe je ermee om kan gaan en wat er gebeurt als je bijv. stress ervaart.

Juist in stressvolle momenten van je leven, of daar waar je emotioneel in een dal zit, is het heel fijn als je steun vindt in je omgeving. Door steun van anderen kom je sneller door je processen heen en daar waar jij je veilig voelt zal je ook sneller groeien. Een ander bijkomend voordeel is dat je daardoor ook een stevige emotionele verbinding met die omgeving ervaart waardoor de banden verstevigd worden. De voorwaarde daarvoor is veiligheid.  Heb jij ooit gezien dat een dier (of mens) mishandeld werd en zich gelukkig voelde bij de dader?

Veiligheid is een noodzaak in alle lagen van de piramide . Ik vond een mooi plaatje die dit heel helder weergeeft op de site van ” natuurlijk leren “. Om jezelf in alle lagen van je bewustzijn te kunnen ontwikkelen heb je veiligheid nodig in alle lagen. Er zijn voorbeelden genoeg waarin het duidelijk is dat ouders heel vaak geen ruimte hadden om emotionele veiligheid te bieden aan hun kind. Vaak uit onmacht (omdat ze het zelf niet hadden geleerd bijvoorbeeld) of dat er geen ruimte was om toe te geven aan emoties/gevoelens omdat de nadruk lag op overleven en de eerste basisbehoefte van voeding/huisvesting etc. Kijk maar in de generaties na de 2e wereldoorlog (voorbeeld) en als ik ga kijken naar waar mijn wortels liggen na de kolonisering van India en Suriname. Spirituele ontwikkeling is een pad wat niet echt als basisbehoefte wordt gezien (daarom staat het ook aan de top van de piramide) . Je kan jezelf spiritueel ontplooien maar als je geen aandacht schenkt aan de andere verbindingen, is het sneller voorbij (zonder eten,drinken,huis etc). Dat is hoe deze piramide gelezen wordt.

Toch zorgt de spirituele ontwikkeling en ontplooiing ervoor dat als je in dat segment je werk doet, dat dit ook weer door gaat werken in de rest van de piramide. Het is niet alleen maar de weg van beneden naar boven. Vanuit je spirituele ontwikkeling, het loslaten van blokkades in je onbewuste en het werken aan jezelf, zal je verbinding met je omgeving ook veranderen, zal je beleving ook veranderen en datgene wat je eet, waar je behoefte aan hebt en wat je belangrijk vindt. Een voorwaarde voor die groei is ook veiligheid.  Je kan pas groeien als jij je veilig voelt. Als er naar je geluisterd wordt, zonder dat iemand anders door jouw eigen gevoel/gedachten heen kwaakt (bijv.) . Dat er geluisterd wordt zonder oordeel en alleen als doel om een klankbord te zijn. Hoe vaak gaat het daar al mis? veel mensen lijken te luisteren om te reageren in plaats van de ander echt te begrijpen. In hoeverre geeft dat veiligheid aan de ander om zich dan nog open te stellen?

Om dan nog maar niet te spreken over het feit dat sommige mensen luisteren met de intentie om die informatie tegen de ander te gebruiken . Daar waar openheid van emoties is, voelen veel mensen zich kwetsbaar om zich open te stellen. Juist door het uiten van emoties, gevoel, of dit nu wel of niet terecht is (in de ogen van de ander): het is belangrijk om de ruimte te geven dat die openheid er mag zijn. Door openheid ontstaat er vertrouwen, door het bewijs dat het niet tegen je gebruikt groeit het vertrouwen en daardoor ook de veiligheid om een (h)echte connectie aan te gaan. Heel mooi als zulke verbindingen ontstaan en er zijn. Het geeft een veilige basis waarin je je gesterkt voelt als je het zelf moeilijk hebt.

Veel mensen voelen zich niet veilig in hun eigen emotionele basis, deels doordat ze dat nooit geleerd hebben, anderzijds omdat ze geleerd hebben om hun gevoelens te zien als een ‘ beerput ‘ :”  als die open gaat komt er een monster los die me opvreet , kan het beter op slot doen ” . Juist in perioden van stress kan je heel goed zien hoe een ieder met verschillende situaties/stress omgaat. Als mensen zich afsluiten op emotioneel gebied, sluiten ze zich ook af voor hun eigen gevoelens die wel positief kunnen zijn, die wel goed voelen. Daardoor kunnen mensen soms heel rationeel zijn en hebben ze niet in de gaten dat ze daardoor ook een gebrek aan invoelingsvermogen voor de ander hebben. Als je die ‘ ander ‘ bent en je op die momenten gehoord wilt voelen, dan levert dat pijn op, pijn omdat je niet gezien wordt voor wie je bent (en wat je voelt) maar alleen maar vanuit de oogkleppen van de ander die al geen zicht meer heeft op zijn/haar eigen gevoelens. Onbewust worden deze mensen , die niet geleerd hebben hoe met gevoel om te gaan, vaak daders van gedrag dat beschadigend kan zijn voor hunzelf EN hun omgeving.

Spirituele en emotionele groei is een proces dat je met jezelf aangaat. Soms hebben mensen het nodig om professionele hulp hiervoor te krijgen om zo stabiliteit in hun emoties te creëren. Soms hebben mensen een netwerk nodig om zich veilig en gesteund te voelen, soms hebben mensen het nodig om alleen te zijn om zo gevoelens en emoties te kunnen verwerken. Wat je ook nodig hebt, kies ervoor om de veilige verbinding met jezelf aan te gaan, minder te denken aan de onveiligheid in de wereld maar zoek de veilige verbindingen op in jezelf en in je leven. Als je dat niet prettig vindt om in je omgeving jezelf open te stellen, kies dan voor een neutrale klankbord die de ruimte en aandacht voor je heeft zodat je steeds meer kan zijn wie je bent, vertrouwd raakt met je emoties, gevoelens en besef dat we niet op deze aardbol zijn om alleen maar in mooie kleren te lopen, geld te verdienen zodat we het kunnen uitgeven en de consumptiemaatschappij voeden. Het besef dat we meer zijn dan dat we ‘ moeten ‘ en dat de wereld niet alleen maar om ons draait, maar ook om de wereld om ons heen.

Heb je een klankbord nodig? ben je toe aan een spirituele verdieping? lees dan de mogelijkheden op  mijn site 

Wellicht ontmoet ik je dan!

Vond je deze tekst waardevol? Herkenbaar? heb je een aanvulling? Ervaring die je wilt delen? Voel je vrij om te reageren, dit bericht te delen en tot de volgende blog!

 

Namaste

 

S. Chandra

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Wil je op updates over de diensten die ik aanbied,de podcasts kunnen beluisteren, enz? geef je emailadres en je krijgt het in je mailbox!Workshops en sessies doe ik ook 1 op 1! Toe aan spirituele verdieping?je hoeft niet te wachten totdat ik iets organiseer, contact me and we'll make it happen. Namaste

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

ik gebruik je emailadres nooit voor andere doeleinden. Je kan je elk moment uitschrijven :)! (mijn wens is wel om je langer te verwelkomen en van dienst te zijn! )

1 Comment

One Reply to “Emotionele veiligheid als noodzaak om te groeien”

inspirerend?toevoegingen?interactie? welkom!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: