Woorden die nasmaak kunnen hebben: spiritueel en alternatief. Is het terecht?

Al door de eeuwen heen , (begin Christendom) wordt alles wat met natuurgeneeswijzen,kennis van planten etc in een hokje geplaatst van ‘ alternatief/hekserij/werk van duistere machten etc ‘.

Volgens de reguliere geneeskunde is evidence based medicine ‘ De tool ‘ om te verklaren of iets binnen het straatje past van het reguliere: datgene wat (deels) vergoed kan worden door het ziektekostensysteem.

Natuurlijk is het er verschil tussen kwakzalvers en mensen die daadwerkelijk verstand/inzicht hebben in datgene wat ze bieden. Er zijn genoeg mensen die overal een slaatje uit willen slaan, zelf beter/rijker willen worden en ‘ rollen ‘ kunnen spelen om iets te vertegenwoordigen waar mensen inderdaad de dupe van kunnen worden.

Deze rollen kom je niet alleen tegen in dit werkgebied. In alle sectoren waar ik ooit heb gewerkt zie ik dat er twee soorten mensen zijn : De mensen die vanuit hun passie en hart werken en voelen wat ze doen en daarnaast de mensen die alleen een opleiding hebben gevolgd en volgens het boekje werken.

Daar waar er groot vertrouwen is in het concept ‘ regulier ‘ en er neerbuigend wordt gekeken naar de woorden ‘ spiritueel en alternatief ‘, daar is duidelijk een beeld van star denken. Ook binnen de reguliere gezondheidszorg worden er fouten/onjuiste keuzes gemaakt.

Mensen zijn multidimensionale wezens, wij als mens hebben eeuwen lang ‘ te horen’ gekregen dat alleen alles wat tastbaar is, relevant is voor ons leven. Onze inkomsten die we verdienen, het huis waarin we wonen, de relaties die we aangaan.

Toen ik de opleiding verpleegkunde deed werd ons duidelijk geleerd : ” de mens is meer dan de som der delen “. Ik werd laaiend enthousiast toen ik dat hoorde want ik had toen het gevoel dat er daadwerkelijk Erkenning was in het zielaspect van de mens, de energetische kant van de mens (alles is energie). Ik deed destijds een bblopleiding en liep stage bij GGz drenthe. Voor mij de plaats waarin het spirituele en zielsaspect ruim aan bod zou komen. Tenminste dat dacht ik.

Bij de congressen van Lentis (integrale psychiatrie 2006/2007) was ik helemaal aan het juichen! Visolie capsules,natuurlijke middelen, zelfs een Tibetaanse lama Ganchen die een chakra healing gaf, het waren allemaal onderdelen die in dat congres naar voren kwamen. Een congres met mensen die over het algemeen hoger opgeleid waren en echt wel verstand hadden van het reguliere aspect.

Het belang van mindfullness werd er uitgebreid besproken, mindfulness wat in de ‘spirituele’ wereld gewoon meditatie wordt genoemd. Vanaf 2007/2008 zien we dit dan ook steeds meer terugkomen in de gezondheidzorg/op scholen etc.

Heel bijzonder vond ik het dat er toendertijd op de website van ggz drenthe een poll werd gehouden destijds en dat er overwegend negatief werd gereageerd over dat concept wat ‘ concurrent ‘ Lentis had gelanceerd. Toch werd er later wel gewerkt met aromatherapie. Iets wat ook onder het kopje alternatief zou vallen.

Geuren, planten en hun werkingen hebben wel degelijk invloed op de mens. Natuurlijke middelen worden onderzocht en omgezet in iets chemisch om veranderingen te bewerkstelligen en dat dan te verkopen als farmaceutisch middel.

Als dit soort dingen als evidence based en ‘ regulier ‘ wordt gezien, waar zijn we dan als mens mee bezig om alles te veroordelen dat de natuurlijke basis wil behouden?

Als de psychiatrie als ‘ evidence based’ wordt gezien : hoe kunnen we dat als waarheid aannemen terwijl er amper iets gedaan wordt aan het zielaspect? Moeten we alleen terug naar het pillen en praten concept? Of kunnen we daadwerkelijk naar de kern van het probleem gaan, daar waar men gedachten/gevoelens kreeg die uiteindelijk ervoor hebben gezorgd dat iemand geworden is zoals men is?

De fascinatie voor de ziel/het oplossen van problemen/het werken aan mezelf hebben ervoor gezorgd dat ik veranderd ben als mens, dat ik vanuit mijn kern ben geworden die ik ben. Ik zelf ben ‘ evidence based’ dat ik van allerlei negatieve gedachten waardoor ik mijn leven creëerde als negatief (en daardoor ook die type mensen aantrok), een leven manifesteer waarin ik geluk en dankbaarheid voel dat ik nog leef. Deels door te werken en te leren begrijpen hoe de mens in elkaar zit.

Ik had vroeger altijd migraine aanvallen Door te werken aan het uiten van gevoelens , plus het energiewerk (reiki waar ik destijds mee startte) werden de blokkades die zich opstapelden in mijn lijf schoongemaakt. Vanaf die tijd heb ik geen migraine meer. (Evidence part 1)

Door het gebruik van bepaalde kruiden om te ontspannen en te ontgiften , werd ik ook fysiek geholpen in het proces van het loslaten van stoffen die mijn lijf niet meer nodig had en werd ik geholpen om te ontspannen . (evidence part 2)

Door het werken aan mijn gedachtepatronen en gevoelens die ik mijn hele leven al bij me droeg en die soms de oorzaak vonden in het zielstuk, dus soms eeuwen oud waren heb ik oude patronen kunnen doorbreken. Dit is deels door New Paradigm MDT workshops gekomen en het voeden van de ziel/ kijken naar mezelf in ‘ meer dan de som der delen ” Door hypnose / Regressie kan men ook werken aan het onbewuste en daardoor veranderingen bewerkstelligen in de fysieke wereld. (evidence part 3)

Het viel me zwaar dat er in de gezondheidszorg destijds werd gekeken naar ‘ spiritueel’ en ‘ alternatief ‘ op een hele vieze manier. Toch wordt er zo langzamerhand erkent (kijk maar naar mindfullness/aromatherapie/acupunctuur) dat er meer in de wereld is dan het chemische/medische.

Voor de mensen die vanuit de regels werken , werd ik niet begrepen en gezien als ‘zweverig ‘ .

Maar ze moesten eens weten dat er van een depressieve meid met suïcidale gedachten die geen enkel positief gevoel in haar leven had, een vrouw geworden is die weet wat de processen zijn, die weet dat sommige dingen te overwinnen zijn, mede door datgene wat er door de farmaceutische kant als ‘ alternatief, zweverig,en onnodig’ werd gezien.

Dankzij mensen die die kant wel erkenden ben ik gekomen waar ik ben. Mede door een maatschappelijk werkster die ook het zielaspect erkende en zag. Mede door vrienden die ik aantrok, spirituele leraren en voeding voor de ziel. Het diepe onderzoeken van de energetische laag van de mens.

Dat is iets wat mijns inziens verbetert mag worden in de reguliere gezondheidszorg; De som der delen: Gedachten en gevoelens vormen ziekten in je lijf. Je lijf is de uitingsvorm van datgene wat er innerlijk speelt.

En zolang men daar geen / weinig aandacht aan schenkt, zullen lichamelijke klachten zich altijd een weg banen naar buiten.

Complementaire zorg is wat het welzijn van de mens daadwerkelijk zal verbeteren en dat is wat ik ieder mens gun.

Namaste.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Wil je op updates over de diensten die ik aanbied,de podcasts kunnen beluisteren, enz? geef je emailadres en je krijgt het in je mailbox!Workshops en sessies doe ik ook 1 op 1! Toe aan spirituele verdieping?je hoeft niet te wachten totdat ik iets organiseer, contact me and we'll make it happen. Namaste

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

ik gebruik je emailadres nooit voor andere doeleinden. Je kan je elk moment uitschrijven :)! (mijn wens is wel om je langer te verwelkomen en van dienst te zijn! )

No Comments

inspirerend?toevoegingen?interactie? welkom!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: